Жаждата за сладко е познато чувство за мнозина. И докато малко

...
Жаждата за сладко е познато чувство за мнозина. И докато малко
Коментари Харесай

10 начина да се отървете от пристрастяването към захарта завинаги

Жаждата за сладко е познато възприятие за мнозина. И до момента в който малко парче шоколад за десерт е изцяло задоволително, потреблението на добавена захар в огромни количества и постоянно е сериозна опасност за вашето здраве. Ако ви е мъчно да се откажете от сладкото, има няколко елементарни метода да се отървете от пристрастяването си към захарта. Яденето на други храни може да ви помогне да ограничите желанието си за сладко за нула време. Eat This, Not That пише за това.

Често хората, надявайки се да се откажат от захарта, избират единствения метод - да се откажат фрапантно от тази съставна част. Но има и други способи, които могат да ви оказват помощ да изградите здравословни привички, като в същото време намалите желанието си за захар.

Малко количество добавена захар може да бъде част от уравновесена диета. Американската сърдечна асоциация препоръчва не повече от 25 грама дневно за дами и по-малко от 36 грама за мъже. Въпреки това, в случай че жадувате за повече захар, би трябвало да извършите нещо по въпроса. Тези 10 метода ще ви оказват помощ да се отървете от пристрастяването към захарта вечно.

Яжте повече протеини

Тъй като протеинът е най-засищащият макроелемент, включването му във всяко хранене е ефикасен метод да се почувствате по-сити. Когато сте сити и удовлетворени, е по-малко евентуално да ядете сладки десерти. Като източници на протеин, които изискват минимална подготовка, можете да изберете гръцко кисело мляко, сирене, яйца и протеинов шейк.



Снимка: Freepik

Увеличете приема на фибри

Фибрите са друга засищаща съставна част, също като протеина. Колкото повече фибри ядете, толкоз по-вероятно е да се почувствате сити и удовлетворени след хранене. Това задоволство може да понижи вероятността да търсите друга храна, в това число сладкиши.

Плодовете и зеленчуците са превъзходен източник на фибри и съдържат доста други съществени хранителни субстанции. Добавянето на тези храни към всяко хранене и закуска е отлично начало за увеличение на приема на фибри. Освен това яжте пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, с цел да получите повече от предложените 25 грама фибри дневно.

Пийте доста вода

Говорейки за вода, леката дехидратация може да ви накара да се чувствате гладни, даже в случай че физиологично не се нуждаете от храна. Пиенето на задоволително вода през целия ден не изисква съвсем никаква подготовка, само че доста възрастни се борят да го трансфорат в табиет.

Поддържането на хидратация може да бъде елементарен метод за понижаване на желанието за сладко и минимизиране на други признаци на дехидратация, като зашеметяване и проблеми с концентрацията. Няма единна универсална норма, подобаваща за всички, само че целесъобразното количество вода е 30 мл на 1 кг тегло. В допълнение към поддържането на това минимално количество течност, обърнете внимание на цвета на урината си и се стремете тя да бъде бледожълта, с цел да се избистри.



Снимка: Freepik

Научете се да се справяте със напрежението

По-лесно е да се каже, в сравнение с да се направи, само че полагането на старания за ръководство на равнищата на стрес също може да ви помогне да ограничите желанието си за сладко.

Хроничният стрес може да увеличи равнищата на кортизол, хормон, който покачва апетита. Това повишение на апетита може да докара до непрекъснато предпочитание за сладко. Управлявайте напрежението си посредством извършения и медитация, избягвайте стресови обстановки и практикувайте дихателни техники, с цел да преминете през стресови моменти.

Яжте здравословни мазнини

В съпоставяне с въглехидратите, мазнините са по-засищащи хранителни субстанции, които ви оказват помощ да се чувствате сити след хранене. Освен протеин във всяко хранене, би трябвало да включите и мазнини. Ако изберете зърнени храни и мляко за закуска, прибавете нарязани ядки за повече мазнини и протеини. Ако обичате лека чорба за обяд, прибавете сирене или авокадо за богато на мазнини ядене.



Снимка: Pixabay

Изберете по-здравословни въглехидрати

Индустриалните артикули могат да имат място в пълноценното хранене, само че избягвайте артикули с добавена захар. Трябва да следвате тази процедура, когато става въпрос за всички пакетирани въглехидрати, в това число смеси за палачинки, самун, крекери и други

Бъдете дейни

Една от аргументите хората да жадуват за захар е, че тази съставна част може да създаде повече допамин в мозъка. Освобождаването на тези ендорфини ви оказва помощ да се чувствате по-щастливи и даже по-спокойни. Вместо да посягате към сладкиши, с цел да повишите равнищата на допамин, включете извършения в всекидневието си.

Независимо дали става въпрос за бърза разходка, подготовка във фитнеса или елементарна подготовка вкъщи, упражненията могат да освободят ендорфини. Повишаването на настроението ви с извършения ще има доста изгоди за здравето и ще помогне за понижаване на желанието ви за сладко.



Снимка: Freepik

Махнете захарта

Ако ви е мъчно да контролирате порциите сладки, започнете, като ги извършите по-малко налични. Това не значи, че захарта ще бъде неразрешена съставна част вечно, само че до момента в който работите върху намаляването на апетита си, пробвайте се да я държите недостъпна. Вместо паница сладолед за десерт, вземете паница с горски плодове. Ако сте привикнали да похапвате сладки сладкиши, преминете към сандвич с пиле в микровълнова фурна, който има повече протеини и без добавена захар.

Не гладувайте

Твърде дългото възпиране от храна може да докара до мощен апетит. Не забравяйте, че пропускате хранене или лека закуска и няколко часа по-късно се оказвате толкоз гладни, че помитате всичко, което е на разположение. Този апетит освен може да докара до бърза консумация на нискокачествени сладки храни, само че в случай че не ядете прекомерно дълго, тялото ви може да жадува за захар. Това се случва заради вероятен спад в равнищата на кръвната захар, което води до физиологична потребност на тялото от захар, с цел да възвърне салдото на кръвните равнища. Яжте на всеки няколко часа през целия ден и включвайте храни, мазнини, протеини и фибри във вашите ястия и закуски, с цел да поддържате здравословни равнища на кръвната захар и да избегнете апетита за сладко.



Снимка: Getty Images

Избягвайте заместителите на захарта

Изкуствените подсладители обезпечават наслада с минимални или никакви калории. Може да е потребно за талията ви, само че заместителите на захарта могат да ви дадат предпочитание за сладко. Вместо подсладител, прибавете малко мляко към кафето си, с цел да смекчите усета.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР